Azt hiszem, hogy jó munkának azt tekinthetjük, amelyeket áldani és átkozni is tudunk egyszerre, mert jelentős kihívásokkal járnak, de jelentős eredményekkel is kecsegtetnek. Mivel a feladataink egy jó része ilyen, már régóta gondolok arra, hogy néhány epizódját megoszthatnánk azokkal, akiket érdekel a régészeti jelenségek utáni nyomozás kalandja. Gyakorlatilag egy-egy napunkat vagy aznapi szakmai kérdéseinket és persze eredményeit szeretném megosztani itt.

Kollégáimmal a régészeti vizsgálat számtalan formája közül mi azokat végezzük, amelyek nem járnak ásatással, a leletek és a jelenségek kibontásával. A munkánkat általában geofizikai módszerekkel végezzük, amelyek valamilyen módon képesek a felszín alatti jelenségek valamely fizikai tulajdonságát azonosítani. A blog főszereplőinek azonban nem ezek az eszközöket, és nem is feltétlenül a régészeti jelenségeket vagy lelőhelyeket szánom, hanem magát a folyamatot: a kutatást, amely során ezeket megismerjük. Kent Flannery szerint a régészet végzésének egyetlen jogos oka egyszerűen az intellektuális kíváncsiságunk kielégítése. Ezzel a honlappal megpróbálom kielégíteni ezt a kíváncsiságot, de még inkább felkelteni azt.

Persze vállaltan szubjektív ez a blog, mivel rólunk szól, mi pedig elsősorban a geofizikai módszerek alkalmazásával foglalkozunk, tehát a non-invazív kutatás több ága – egyelőre – nem jelenik meg jelen keretek között (így például sem a fémkeresőzés, sem pedig a légirégészet). A blog nem kíván sem tudományos, sem örökségvédelmi célú lenni, egyszerűen szeretném egyszerűen megmutatni azokat a dolgokat, amelyeket vizsgálunk, és amelyek végső soron befolyásolják azt, ahogyan látom a tájat, Magyarországot. Különleges, de nehezen látható, ezért talán könnyebb megmutatni, ha egyesével, részleteiben jelenítem meg.